Februári virágok

Ezen a télen semmi említésre méltó nem történt, legfeljebb annyi, hogy sötét és tottyadt-szottyadt volt a kert, úgyhogy már januárban elkezdtem visszavágni a varjúhájakat és a füveket is, mert nem az ilyenkor elvárt teljesítményüket nyújtották.

Na de most! Végre kezd lélekemelő lenni a látvány: ha az autófeljáróról elindulunk egy sétára, már két-három hete a legszembeötlőbb a korai bangita (Viburnum farreri), ami a kedvenc néznivalóm mostanában. Egy örökzöld csoport előtt áll, mögötte babérmeggyek és kicsit arrébb egy nordmann fenyő adnak neki szép hátteret. Az illata teljesen betölti a kertnek ezt a részét, csodálatos. Alatta hóvirágok és pirosló hunyor (Helleborus purpurascens) nőnek, ami a nevével ellentétben nem tartalmaz semmilyen piros színt, inkább ilyen feketés-lilás, gyönyörű. Nem tudom, hogy februárban hol van a rovarok helye, telelniük kéne vagy már röpködni, mindenesetre itt nálunk a virágok folyamatosan körbe vannak zümmögve.

dsc03594.jpg

dsc03484.jpg

Ez egy pár nappal korábbi fotó, mennyivel több még a bimbó rajta, mint az előző képen, amit tegnap csináltam!

 

dsc03486.jpg

Helleborus purpurascens

 

dsc03487.jpg

dsc03488_1.jpg

Ebben a sarokban nő a bangitától egy karnyújtásnyira a mogyoró, szintén hóvirágokkal aláültetve, örökzöld háttérrel csak mérsékelten ellátva, de attól még szép, a konyhából ezt a kora tavaszi képet nézem minden nap.

dsc03491_1.jpgdsc03489_1.jpg

dsc03423.jpg

dsc03376.jpg

Nyilni kezdett a téli bangita is (Viburnum tinus 'Eve Price').

dsc03483.jpg

Tovább megyünk a terasz felé, úú, itt még több hunyor van. A somok (Cornus alba fajták) fekete hunyorokkal (Helleborus niger) vannak aláültetve. Rendeltem pár 'Double Red' nevű keleti hunyort is nemrég, lehet, hogy ide ültetem majd azokat is. Vagy az itteni üres foltokat Bergeniával töltöm ki, és a 'Double Red'-ek az új ribizliültetvényem alá mennek majd, meglátjuk.

dsc03432.jpg

 Nő mellettük egy kikeleti bangita (Viburnum x bodnantense 'Dawn'), aminek meg rózsaszín virágai vannak. A korai bangita elegáns, púderrózsaszínnel finoman meghintett fehér virágaival összehasonlítva ennek a kikeletinek a harsány rózsaszín virágai már-már közönségesen hatnak, de attól még persze szép, és ez is illatos. A mi kertünkben egyelőre a korai bangita a szebb, kecsesebb, sokkal több rajta a virág is, viszont azt pár évvel korábban is ültettem, bízom benne, hogy a kikeleti is ilyen irányba fejlődik majd. 

dsc03510.jpg

 

Ha megfordulok, akkor a virágzó bogyóspuszpángokat látom (Sarcococca ruscifolia) meg egy másik hunyorfajt (Helleborus x ericsmithii 'Pink Frost'). A Sarcococca is illatos, kifejezetten örömteli körülötte gyomlálni ilyenkor.

dsc03365.jpg

dsc03363.jpg

 

dsc03586.jpg

Itt-ott nyílnak már a krókuszok, de reggel, mikor fényképeztem, még mind be volt csukódva.

dsc03581.jpg

 

dsc03500_1.jpg

A kert legvégében idén először virágzik a húsos som! Szóval ami az ennivaló kertet illeti, februárban a som és a mogyoró virágzik, már csak ezért a látványért is érdemes őket termeszteni.

dsc03505.jpg

Egy hete

dsc03582.jpg

Ma