Az elmaradt levélhullás emlékére

Olyan hosszú volt az ősz, olyan sokáig lehetett kint szöszmötölni, hogy fel sem tűnt, hogy megérkezett valami télféle. A felismerést először is késleltette, hogy a lombok sokáig zöldek maradtak. Októberben általában már szép tarka-barka szokott lenni a kert, és november 17-re szokott lehullani az utolsó falevél, valamiért eddig mindig napra pontosan, de idén novemberre épp csak valami színt kapott a díszcseresznye meg a díszalma, és a lombhullás sehogy sem akart megindulni. Ma, december 20-án a kiserdő csupasz, a ház előtti cseresznye- és diófák szintén, hátul a madárberkenyék, galagonya, orgona is, de szokatlanul sok kivétel akad.

Először is dokumentálom a két nem kivételt. A gyertyánnak és a bükknek ez az első éve, amikor a szél nem fújta le teljesen a lombját, mekkora boldogság télen is felöltözötten látni őket!

dsc02662.jpg

Egy Carpinus betulus 'Fastigiata' télen. Szokatlanul zöld, de teljesen természetes, hogy megtartja télre a leveleit.

dsc02663.jpg

Ez meg két oszlopos bükk, Fagus sylvatica 'Dawyck Gold', jajj de szépek!

Viszont a Deutziára (gyöngyvirágcserje, kigúgliztam - milyen szép név, de sajnos ezek a virágzó cserjék olyan megkülönböztethetetlenül bájos neveket kaptak, hogy a magyar neveik alapján sajnos nem tudom megkülönböztetni őket, a fejemben a szépséges-tudományos latin neveik alapján vannak katalogizálva), na szóval erre a Deutzia 'Strawberry Fields'-re rászáradt a lombja, az egres októberiesen néz ki, az oszlopos almafák közül is akad, amelyik még nem hullajtotta le a leveleit, és a győztes, a kert legnagyobb decemberi lombkoronájú fája idén a naspolyáé. Trükkös kis fa ez, menetrend szerint októberben már sárgának kellett volna lennie, és a fagyok kezdetére, már messziről kiabálnia kellett volna, hogy gyere, nézd, nincs rajtam semmi más, csak a sok termés, szedd le! Idén ez elmaradt, a levelek összhatása még mindig inkább zöld, mint sárga, és esze ágában sincs ledobni a lombját, nekem meg persze emiatt eszembe se jutott, hogy már régen elkezdődött a naspolyaszedés ideje. 

Lehet, hogy az egészről a melléképület tehet, amit idén húztunk fel a ház északi oldalába, és ez megvédi ezt a pár növényt a hideg szelektől, és egyben napcsapdát is képez, egy kellemes meleg zugot, szélárnyékot akár a távolabbi bükköknek is. Hm, lehet. Viszont a gránátalma ennek a napcsapdának a legelőnyösebb pontjára lett ültetve, és most mégis teljesen csupasz. Lehet, hogy a gránátalma még melegigényesebb, és az is lehet, hogy a jóval hidegtűrőbb naspolya és egres így reagál a nem várt jólétre. Lehet.

A mondókám végére mutatok pár képet:

dsc02676.jpg

Deutzia 'Strawberry Fields'

dsc02679.jpg

Szentesi Rózsa naspolyafa

dsc02689.jpg

Ez egy egres, nem tudom, melyik fajta.

dsc02690.jpg

Még sok gyümölcs van a fán.

dsc02692.jpg

A rózsák egységesen zöldek idén, az összes fajta a kert összes pontján.

dsc02693.jpg

Ceanothus pallidus 'Marie Simon', táskavirág, nálunk úgy emlékszem minden éven télizöld volt, elvileg lombhullató.

dsc02697.jpg

Sonate almafa, és kettővel arrébb a Csárdáskirálynő almafa is zöld még

Címkék: örökzöld